Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філософія, культурологія, соціологія. – 2021. – Вип.22. – С. 1-139.
Смоліна Ольга Олегівна доктор культурології, професор, професор кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності
Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
Анотація Стаття присвячена виявленню специфіки православної кулінарії з точки зору її поетики. Явище «православна кулінарія» розглянуто в статті як ідеальний тип, в синхронії.
Встановлено, що в поетиці православної кулінарії знайшла відображення православна картина світу, процес і етапи його Творіння. В основі православного підходу до класифікації продуктів лежить онтологічний критерій (місце цього продукту або істоти на Сходах Творіння). Зміст дихотомії «пісне - скоромне» постає не як «низькокалорійне – висококалорійне», а як «низькоорганізоване –високоорганізоване». Поетика православної кулінарії виявляє дбайливе ставлення до логосу всього сущого, а їжа виступає в якості моральної категорії. Фактично, поетика православної кулінарії затверджує не тілесність їжі, а її духовність.
Ключові слова: поетика культури, православна кулінарія, «пісне – скоромне», «стриманість – насичення», «дозволене - частково дозволене», «буденне – святкове», poetics of culture, Orthodox cooking, "Lenten food – Non-fasten food", "abstinence - satiety", "permitted - partially permitted", "everyday - festive"
Бібліографічний список
Бугаева, И., 2013. Христианская традиция питания в посты и праздники. In: N. Franz, Hrsg. Russische Küche und kulturelle Identität. Potsdam: Universitätsverlag Potsdam, s.267-276. [online] Available at: <https://publishup.uni-potsdam.de/opus4-ubp/frontdoor/index/index/docId/6566> [Accessed 12 August 2021].
Державная, В., 2011. Православная трапеза. От Масленицы до Пасхи. Санкт-Петербург: Глаголь Добро, Азбука-Аттикус.
Дубровина, С.Ю., 2019. «Привычки милой старины»: семиотика традиционной выпечки в советский и постсоветский периоды на территории Центрального Черноземья. ART LOGOS, 2, c.119-128.
Монтанари, М., 2009. Голод и изобилие. История питания в Европе. Санкт-Петербург: Alexandria.
Ніколенко, В.В., 2016. Українська гастрономічна культура як соціальний феномен. Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Серія: Соціологічні дослідження сучасного суспільства: методологія, теорія, методи, 36, c.75-81.
Петров, Д., 2015. Упоминания о рыбе и блюдах из рыбы в Новгородских берестяных грамотах. В: Е. Потехина, А. Кравецкий, ред. Православная культура вчера и сегодня. Olsztyn: Centrum badań Europy wschodniej uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, с.59-85.
Пигулевский, В.О., 2016. Вкушение и трапеза. Гуманитарий Юга России, 3, c.100-113.
Сохань, И., 2013. Как исследовать гастрономическое? К вопросу о дефинициях и подходах. Вестник Томского государственного университета Культурология и искусствоведение. 2013. №1 (9), c. 99–109.
Цитування
ДСТУ ГОСТ 7.1-2006
Смоліна О. О. Поетика православної кулінарії / О. О. Смоліна // Вісник Маріупольського державного університету. Сер.: Філософія, культурологія, соціологія. – 2021. – Вип. 22. – С. 111-118.
Harvard Referencing Style
Smolina, O., 2021. Poetyka pravoslavnoi kulinarii [Poetics of the orthodox cooking]. Vìsnik Marìupolʹsʹkogo deržavnogo unìversitetu. Serìâ: Fìlosofìa, kulturologìa, socìologìa, 22, pp. 111-118.