П`ятниця, 03.05.2024, 21:20 | RSS | Вітаю Вас Гість
Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід
Вісник Маріупольського державного університету
Серія: Філософія, культурологія, соціологія
Bulletin of Mariupol State University
Головна | Каталог статей
Меню сайту
Категорії розділу
Випуск 21 [13]
Випуск 22 [17]
Site menu
ПОСИЛАННЯ
  • Сайт Маріупольського державного університету
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Право
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Економіка
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Історія та політологія
  • Пошук


    Палешко Яна Сергіївна, Небаба Наталія Олександрівна, Богородицька Ганна Євгенівна
    Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філософія, культурологія, соціологія. – 2021. – Вип.22. – С. 1-139.

    Палешко Яна Сергіївна
    кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та регіональних студій
    Університет митної справи та фінансів

    Небаба Наталія Олександрівна
    доктор економічних наук, доцент, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та регіональних студій
    Університет митної справи та фінансів

    Богородицька Ганна Євгенівна
    кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та регіональних студій
    Університету митної справи та фінансів

    Role of the religious factor in the genesis and development of civilizations of the world

    DOI 10.34079/2226-2830-2021-11-22-87-96

    [ download pdf ]

    С. 87-96

    Анотація
    Аналізуючи суспільно-релігійні сфери держав світу і тенденції суспільного розвитку, які наразі домінують у світі, розглядається стратегічне бачення та зв'язок цивілізацій і релігійних течій. Проаналізовано роль релігійного фактора у розвитку цивілізацій світу, особливості впливу релігійних течій на взаємовідносини у різних частинах світу. Визначено вплив глобалізації щодо розвитку релігійних течій та особливості їх впливу у сучасному світі. Релігія розглядається як фундамент моралі та як чинник розвитку культури цивілізацій.
    Наразі, людство перебуває на етапі постійного розвитку в соціальному, політичному та економічному аспектах. У цивілізаційному аспекті, проблематика сучасного світу – полягає в необхідність об’єднання та кооперації населення для вирішення глобальних проблем з урахуванням історичного розвитку цивілізацій. Будь яка цивілізація пронизана певними віруванням, а отже одна із фундаментальних складових будь якої цивілізації – це релігія. Аналізуючи загальносвітові тенденції розвитку та усвідомлюючи вплив релігії на розвиток цивілізації, необхідно детально піддавати вивченню нові релігії та їх можливий вплив на суспільство.
    Будь яка цивілізація пронизана певними віруванням, а отже одна із фундаментальних складових будь якої цивілізації – це релігія. Релігія виникла у суспільстві внаслідок суспільної взаємодії, пізнавального процесу світу, та з емоційним відтінком сприйняття дійсності. Основна загальна ознака яка об’єднує всі релігії існуючих цивілізацій – це віра у неможливе.
    Особливість кожної цивілізації відображається в релігії – це елемент внутрішньої структури особи, закріплений життєвим досвідом індивіда, всією сукупністю його переживань і відмежовують значиме, істотне для даної людини від неістотного, минущого.
    В сучасному світі, необхідно зазначити, з’являються так звані «нетрадиційні релігії», які мають свій істотний вплив на світогляд людей.
    Вивченню впливу релігійних течій на кожного індивіда слід приділяти більшої уваги. Адже саме релігійні вчення можуть як об’єднати так і розділити населення, а також впливати не лише на моральних стан індивіда, але й на його вчинки.

    Ключові слова: science, religion, civilization, globalization, world religions, evolution, psychology, morality, наука, релігія, цивілізація, глобалізація, світові релігії, еволюція, психологія, мораль

    Бібліографічний список

    Андерсон, Б., 2011. Уявні спільноти. Роздуми про витоки та поширення націоналізму. Київ: Канон.

    Верховський, A. та Михайлівська, Є., 2009. Політична ксенофобія: Радикальні групи. Уявлення політиків. Роль церкви. Харків: Панорама.

    Ганяк, В.Й., 2012. Еволюція метафізики социніан – шлях від конвергенції до синтезу науки і релігії. Філософія науки: традиції та іновації, 2(6), с.42–47.

    Коппель, О. та Пархомчук, О., 2017. Релігійний фактор у світовій політиці. Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Міжнародні відносини, 46, с.26–30.

    Палінчак, М.М., Галда, П.П. та Лешанич, М.М., 2015. Релігійний фактор у міжнародних відносинах. Ужгород: Ліра.

    Ситник, Г.П., 2012. Державне управління у сфері національної безпеки (концептуальні та організаційно правові засади). Київ: НАДУ.


    Цитування

    ДСТУ ГОСТ 7.1-2006
    Paleshko Y. Role of the religious factor in the genesis and development of civilizations of the world / Y. Paleshko, N. Nebaba, H. Bohorodytska // Вісник Маріупольського державного університету. Сер.: Філософія, культурологія, соціологія. – 2021. – Вип. 22. – С. 87-96.

    Harvard Referencing Style
    Paleshko, Y., Nebaba, N. and Bohorodytska, H., 2021. Role of the religious factor in the genesis and development of civilizations of the world. Vìsnik Marìupolʹsʹkogo deržavnogo unìversitetu. Serìâ: Fìlosofìa, kulturologìa, socìologìa, 22, pp. 87-96.

    Категорія: Випуск 22 | Додав: Marina (07.12.2021)
    Переглядів: 217 | Теги: світові релігії, мораль, релігія, Religion, Civilization, Evolution, еволюція, Psychology, наука, психологія, morality, world religions, Globalization, глобалізація, цивілізація, science | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0

    Copyright © 2024

    Веб-дизайн, технічна підтримка та адміністрування: Белла Марина Віталіївна [email protected]

    Конструктор сайтів - uCoz